Най-големият приют за кучета в историята

Най-големият приют за кучета в историята
Най-големият приют за кучета в историята

Най-големият приют за кучета в историята

В началото беше много просто. Лия Батъл посещава приют за животни, за да занесе гранули за кучетата. В приюта обаче тя видяла Диего. Диего бил болно куче, бил стар, тялото му било прорязано от тумори и щял да бъде евтаназиран. От състрадание към това болно кученце тя осиновява Диего въпреки думите на хората в приюта. За нея това нямало значение. Те смятаха, че той ще умре след седмица или две. Диего щеше да остане с Лия и семейството ѝ още четири години.

Това не свършило дотук. В Коста Рика имало още кучета като Диего – болни, малтретирани, изоставени и бездомни. По онова време Лия вече била осиновила няколко кучета. Но популацията на бездомните продължавала да расте и почти всеки ден Лия попадала на друго изоставено куче. Проблемът с бездомните животни просто не се решавал. Тъй като в Коста Рика имало около два милиона бездомни животни или „загуати“, тя и съпругът ѝ Алваро Сауммет знаели, че трябва да направят нещо за тези загуати.

Най-големият приют за кучета в историята

За да се справят с проблема с бездомните животни в Коста Рика, през 2009 г. двамата съосновават Territorio de Zaguates или „Територия на бездомните животни“. Когато започват, те приемат толкова много, колкото могат, но по това време живеят в скромно жилище, а кучетата, които спасяват, бързо нарастват до стотици. Нуждаели се от по-голямо пространство за всички тези кучета и затова преобразували 355 акра земеделска земя в планините на Коста Рика с единствената цел да предоставят на тези кучета място, където да бъдат в безопасност и здрави. Territorio de Zaguates е приют за животни, в който не се допускат убийства, и организация с нестопанска цел, чиято цел е да насърчава хуманното отношение към животните, да помага на бездомните кучета да бъдат осиновени или да им осигури постоянен дом.

Най-големият приют за кучета в историята

Всяко куче в Territorio de Zaguates е добре обгрижвано с рутинни здравни прегледи, къпане и редовно хранене. В същото време кучетата, които са били сериозно малтретирани или ранени, се водят на ветеринарни лекари, преди да се върнат в убежището. При толкова много кучета служителите трябва да изминават километри в планината, за да им осигурят необходимите упражнения. Посетителите имат възможност да се присъединят към тях по време на дългите разходки из планината.

Туристите, които посещават убежището, са посрещани от орда дружелюбни и любящи кучета и техните истории. Те са очарователен източник на радост за всички посетители. Но това, че тези кучета са дружелюбни и достъпни, не означава, че не представляват заплаха. Посетителите все пак ще трябва да спазват правилата за безопасност при общуване с кучетата. С течение на годините няколко кучета ще бъдат осиновени. Но дори и в приюта да пристигаха повече кучета, отколкото го напускаха, за Лия и Алваро отношението към тези кучета с доброта беше по-важно от осиновяването.

Най-големият приют за кучета в историята

До 2017 г. кучетата, за които се грижат, са над 800, а днес броят им е над хиляда. Въпреки огромния брой кучета хората, работещи в приюта за кучета, все още могат да им осигурят 24-часов надзор. Междувременно приютът работи съвместно с ветеринарни лекари, за да се увери, че тези кучета са здрави и щастливи. Въпреки това в Territorio de Zaguates не липсват проблеми и трудности. От една страна, правителството изглежда има проблем с приюта, като се има предвид, че Територио де Загуатес се бори да получи финансиране от правителството.

Освен това те се сблъскват с няколко проблемни съседи. Едно от тези оплаквания е обвинение в замърсяване от какавиди – твърдение, което лесно е опровергано от Лия и нейните служители. В лекцията на Тед Лия споменава и как съседите са се опитали да отровят кучетата им и как са прерязали оградите и водопроводите им. Приютът обаче има и логистични трудности, тъй като управлението на приют с хиляди кучета не е евтино начинание. Territorio de Zaguates трябва да плаща за храна за кучета, годишни ваксинации, кастрации, поддръжка на съоръженията и оборудването, както и за заплати на служителите.

Проблемите им не спират дотук. През 2018 г. приютът за кучета трябваше да отложи разходките на посетителите, за да отговори на новите правителствени разпоредби, както и да модернизира помещенията си. Междувременно, поради избухването на пандемията в края на 2019 г. и началото на 2020 г., приютът трябваше да бъде затворен, за да се спазят условията за безопасност и изискванията за социална дистанция.

Убежището е белязано от логистични проблеми, недоброжелатели и саботьори и когато я попитат, Лия първа ще ви каже как Territorio de Zaguates не е фантастично място. Тя знае по-добре от всеки друг, че фактът, че убежището изобщо съществува, е трагедия. Защото убежището е свидетелство за популацията на бездомните кучета в Коста Рика и за това как приютът е и хранилище на всички тъжни истории за спасяване на кучета. Territorio de Zaguates стои като паметник на бедните и изоставени кучета, а с толкова много от тях не знаем дали ще стане по-добре.

Въпреки всичко хората, които работят заедно с нея, продължават да работят, защото знаят, че това, което правят, е важно. Хората от Territorio de Zaguates избират да продължат своята отдаденост, защото знаят, че кучетата в Коста Рика все още имат нужда от помощ, дом и семейство. Лия и Алваро започват това пътуване, знаейки, че ще бъде трудно, знаели са, че ще има проблеми по пътя, но за тях знанието, че е възможно да помогнат на тези кучета, е достатъчно, за да ги мотивира.

Макар че проблемът с бездомните кучета в Коста Рика само по себе си е по-голям, Territorio de Zaguates е вдъхновяваща и стопляща сърцето история. Това е история за шепа състрадателни хора, посветили се на това да помогнат на хиляди изоставени и малтретирани бездомни кучета. Това убежище е изградено на базата на любов и отдаденост, каквито няма никъде другаде, и както казва Лия Батъл:

„Без значение колко трудно е било, винаги си е струвало. Ако нещо е ужасно трудно и отнема всичко, което имаш – както материално, така и емоционално – но въпреки това го правиш. Това е, защото си намерил това, което наистина те зове. Ако беше лесно, всички щяха да го правят, а ако беше лесно, нямаше да е толкова пълноценно.“

Днес Territorio de Zaguates продължава да предоставя приют и грижи за бездомни кучета и е дом на над 1200-1600 кучета. Територио де Загуатес, както и мъжете и жените, които работят там. Показват, че това впечатляващо постижение в областта на хуманното отношение към животните е не само възможно, но и работи.

Ако искате да подкрепите приюта за кучета Territorio de Zaguates, можете да посетите неговия уебсайт тук: https://www.territoriodezaguates.com/.

Най-големият приют за кучета в историята

ВИЖТЕ СЪЩО: СЛУЖИТЕЛИ НА АВТОГАРА ОТВАРЯТ ВРАТИТЕ НА БЕЗДОМНИ КУЧЕТА, ЗА ДА ИМАТ ТОПЛО МЯСТО ЗА СПАНЕ

За още интересни и полезни статии, последвайте ни във фейсбук от ТУК

Ако имате подобни истории, които могат да стоплят сърцата на много хора, можете да ни ги изпратите на следния имейл: polmarworld@gmail.com

Facebook Comments Box

1 thought on “Най-големият приют за кучета в историята”

  1. Pingback: Вижте как това парализирано куче реагира на новата си инвалидна количка - polmarworld.com

Comments are closed.