Симптоми на тревожност при котки

Симптоми на тревожност при котки

Симптоми на тревожност при котки

Котките имат уникално и специално поведение. Обикновено това е изключително териториално животно, което има тенденция да общува добре с други членове от същия вид. Независимо от естествената им поведенческа тенденция, за да разберем патологичното поведение, първо трябва да разберем какви са те в нормалното си състояние и да дефинираме самата тревожност.

Въпреки това в някои случаи откриваме поведения, които погрешно определяме като безпокойство. Здравословен проблем, който може да бъде опасен за нашите котки и много досаден за техните собственици. Ще ви обясним какви са симптомите на тревожност при котките и какво можем да направим, за да им помогнем.

Ако смятате, че вашата котка изпитва симптоми на тревожност при котките, не се колебайте да отидете при ветеринарен лекар. Той ще ви насочи да откриете причините, които могат да я причинят.

Какво е тревожността?

Симптоми на тревожност при котки

Има две много важни понятия в определението за тревожност:

1 – Тревожността е болест на адаптацията. Това не е нищо повече от патологично влошаване на необходимата бдителност при адаптиране към нова среда.

2 – Тревожността успява да дезорганизира самоконтрола.

Въпреки това, можем да определим тревожността, като състояние на мъка без точна причина за разлика от страха, когато е насочена към конкретен обект или човек.

Можем да дадем примера за страх от гръмотевици, за разлика от безпокойството при бури или преди тях.

Причините за безпокойство при котките винаги са свързани първо с тяхната екология, а след това и с взаимоотношенията с други живи същества. За да завършим с определенията, ще кажем, че във ветеринарната медицина разчитаме на определението, дадено от Pageat:

„Тревожността е реакционно състояние, при което вероятността за получаване на емоционални реакции, аналогични на страха, се увеличава в отговор на всякакви промени във вътрешната или външната среда. Следователно има дезорганизация на самоконтрола и загуба на способността да се адаптира към всякакви среда при промяна. „

Симптоми на тревожност при котки

Симптоми на тревожност при котки

За да открием симптомите, трябва да помислим за 2 големи групи:

  • Органични или физически симптоми
  • Психични симптоми

Сред физическите симптоми можем да наблюдаваме тахикардия (повишен сърдечен ритъм) или тахипнея (повишено дишане) със задъхване. Това често се случва по време на ветеринарната консултация, но е рядко при котки и се наблюдава по-често при кучета. Освен това можем да наблюдаваме разтройство или диария, разширяване на зениците, пот на подложките на краката (които наблюдаваме, когато ходят).

Когато говорим за психични симптоми, можем да ги смесваме или да ги объркваме с поведения, които можем да мислим за нормални за нашата котка. Много ниският прием на храна е често срещан при хронични тревоги (като при пренаселеност на животни в затворени пространства), както и липсата на подходяща хигиена, характерна за домашните котки.

Друг по-чест симптом при кучетата, отколкото при котките, е прекомерното облизване на една от лапите им без причина за паразити или кожен проблем. Промени в съня с повишена бдителност поради пристигането на нов член, маркиране при котки, които преди това не са го правили, или прекомерно и много агресивно поведение без видима причина.

Лечения за борба с тревожността

Както винаги, ние съветваме, при наличието на тези симптоми или такива, които ни привличат вниманието, да се консултирате с ветеринарен лекар, за да може той да извърши диференциалната диагноза и да изолира тревожността с процент на сигурност, по-висок от нашата собствена интуиция.

Силно се препоръчва да се използват интелигентни играчки, така че нашата котка да отклонява безпокойството си с дейности, които насърчават интелигентността му и да го карат да се чувства полезен. Масажите също са чудесен начин да помогнете за освобождаване на напрежението.

От друга страна, терапиите с Бахови цветя и хомеопатията са широко препоръчителни в тези случаи. Рейки сесиите за животни също могат да бъдат особено полезни в домовете, където живеят много животни и животът им понякога е напрегнат.

Тази статия е само информативна. Нямаме правомощието да предписваме ветеринарни лечения или да правим какъвто и да е тип диагноза. Заведете вашия домашен любимец при ветеринар, в случай че той представлява някакъв вид състояние или дискомфорт.

Симптоми на тревожност при котки

ВИЖТЕ СЪЩО: ТРЕВОЖНОСТ ПРИ РАЗДЕЛЯНЕ ПРИ КУЧЕТА – СИМПТОМИ И ЛЕЧЕНИЕ

За още интересни и полезни статии, последвайте ни във фейсбук от ТУК.

Ако статията ви е харесала, моля, споделете я с вашите приятели. Благодарим ви, че избрахте да се информирате и забавлявате в нашия сайт. Екипът на PM World ви желае хубав ден!

Facebook Comments Box

1 thought on “Симптоми на тревожност при котки”

  1. Pingback: Основни грижи за домашни любимци (кучета и котки) | polmarworld.com

Comments are closed.