Тортия или иначе казано картофен омлет

Тортия или иначе казано картофен омлет
Тортия или иначе казано картофен омлет

Тортия или иначе казано картофен омлет

Tortilla de patatas, de papas или tortilla española е омлет (т.е. разбито яйце, приготвено с олио в тиган), към който се добавят нарязани картофи. Това е едно от най-известните и емблематични ястия на испанската кухня, като е много популярен продукт, който може да се намери в почти всеки бар или ресторант в страната.

Съществуват много варианти на основната рецепта, както по отношение на начина на приготвяне на съставките, така и по отношение на начина на приготвяне на яйцето. Най-често срещаната допълнителна съставка е лукът и дори приготвянето с лук се смята за по-популярно от обикновената рецепта.

Съставки за 4 души

  • 700гр. картофи
  • 300гр. лук
  • 6 яйца
  • сол
  • мазнина

Как се приготвя омлет от картофи

Започваме с най-дългата задача – карамелизирането на лука, което ще отнеме около 30 минути. За целта обелете лука и го нарежете на жулиени. След това го поставяме в тиган на много слаб огън и го оставяме да се готви много бавно, като разбъркваме от време на време. Не искаме лукът да покафенее, а да се задуши много бавно. Искаме да карамелизираме лука.

Докато лукът се готви, обелете картофите и ги нарежете на тънки филийки, като се уверите, че са с еднаква големина. Оставете ги във водата за 15 минути и сложете на котлона тиган с много зехтин. Без да давате време на олиото да се загрее, добавете картофите и ги оставете да се запържат много бавно, като започнете от почти студено олио. По този начин картофите са по-скоро конфи, отколкото запържени. Във всеки случай, когато картофите са се готвили около 10 минути и сме разбърквали от време на време, можем да увеличим температурата, за да направим някои от тях по-препечени, като по този начин създадем контраст в крайното ястие.

Извадете картофите, отцедете ги добре от олиото и ги поставете в голяма купа. Когато лукът е готов, отцедете го и го поставете върху картофите. Разбийте яйцата и ги добавете в купата, като разбърквате с вилица, за да се смесят добре трите съставки. Изсипете сместа в тиган с олио (около 2 супени лъжици олио) за около три-четири минути и го обърнете. За да помогнем на тези, които не са много добри в тази операция, на пазара има двойни тигани, които позволяват да обърнете омлета, без да рискувате да го разлеете.

Тортия или иначе казано картофен омлет

ВИЖТЕ СЪЩО: ТАЙЛАНДСКА САЛАТА

За още интересни и полезни статии, последвайте ни във фейсбук от ТУК

Ако рецептата ви е харесала, споделете я с вашите приятели. Благодарим ви, че избрахте да се информирате и забавлявате в нашия сайт. Екипът на PM World ви желае хубав ден!

Facebook Comments Box

1 thought on “Тортия или иначе казано картофен омлет”

  1. Pingback: САЛАТА С ПАСТА КАПРЕЗЕ - polmarworld.com

Comments are closed.