Правете тези 5 неща преди сън и ще спите като къпани

Може би всеки от нас знае, че сънят има изключително важно значение както за физическото ни здраве, така и за психическото. Добрият сън отговаря за настроението ни на следващия ден, за концентрацията ни и за общото физическо състояние. Правете тези 5 неща преди сън и ще спите като къпани. Предлагаме ви 5 научно-доказани метода за по-качествен сън, които са от голямо значение за здравето ни.

1. Трябва да опознаеш собственият си ритъм на сън

Всеки човек има различен ритъм на сън и е необходимо да се запознае с него. Всъщност тялото се нуждае от изградени навици, за да може да функционира оптимално за нас. Например ако всеки ден обядвате и вечеряте по едно и също време, хранисмилателната система се подготвя предварително, защото има изграден навик и така е много по-верочно да отслабнете по-бързо. Вземете за пример котките. Те имат изградени навици за хапване, къпане, сън и след това време за игра. В природата всичко следва своят естествен ритъм. Същото е и с хората. Опознайте своят ритъм за сън и го спазвайте, това е ключ номер 1 към започването на един много добър здравословен живот, който със сигурност ще повлияе много други аспекти от живота ви.

2. Внимавай с излагането на светлина преди сън

Хубаво е, когато сутрин се събудим да изпием кафето или чаят си на светло място (по възможност навън). Ако нямате възможност да излезете навън, то преместете масата си до слънчев прозорец, за да може да се събудите натурално. Известно е, че мелатонинът е естествения хормон, който се влияе от светлината и е отговорен за качеството на съня ни. Вечер обаче, преди лягане избягвайте всякакъв вид светлина, особено синята. Синята светлина се излъчва от телефони, таблета, телевизори и т.н.. Хубаво е да си купите нощна лампа с жълта светлина и да почетете малко от някоя лежерна и отпускаща книга. Но в никакъв случай не заспивайте с телефона в ръка, защото по този начин дори може да предизвикате кошмари и на другият ден да сте доста непродуктивни и унили.

3. Спортувай или просто се разхождай през деня

През денят е от особено голямо значение да имаме движение. Хората, които спортуват и са физически активни през деня е доказано, че страдат много по-малко от безсъние и сънна апнея. Тренирайте, разхождайте се или просто бъдете в движение. Това не само ще помогне за подобряването на качеството на сънят ви, но и ще ускори метаболизма ви. Внимавайте тренировките да не са късно вечер преди да легнете, понеже при движение се отделя хормон наречен „кортизол“, който ще възбуди нервната ви система и ще ви е по-трудно да заспите.

4. Медитирай преди сън

Много от нас не могат да заспят, защото умът е запълнен с тревожни мисли и проблеми. Когато легнете удобно си пуснете медитация за релакс, и бавно отпускайте всяка част от тялото си. Не забранявайте на тревожните мисли да преминават през главата ви, а просто ги наблюдавайте. Започнете да си представяте това, което искате да стане и го почувствайте с всяка част от тялото си. Правете това всяка вечер и ще почувствате значителен резултат в рамките на няколко седмици.

5. Намали кофеина и захарта

Научно-доказано е, че кофеина действа до 10-12 часа след приемането му. Избягвайте да пиете кафе или чай след обяд, както и хапването на храни, богати на захар и въглехидрати, особено преди лягане. Желателно е вечерята да бъде поне 2-3 часа преди лягане, за да нямате проблеми с отделянето на киселни, което също ще попречи на качеството на сънят ви.

Ако пък изпитате глад точно преди лягане, можете да си хапнете банан, топло мляко или сурови ядки.

Ако статията ви е била полезна, моля, споделете я с вашите приятели, както и във вашите социални мрежи. Благодарим ви, че избрахте да се информирате и забавлявате в нашия сайт. Екипът на PM World желае на всички вас хубав ден!

ВИЖТЕ СЪЩО: Масажирайте тези три точки при болки

ОБРАТНО КЪМ ЗДРАВЕ


Facebook Comments Box