Преработеното месо, като причина за появата на рак

Преработеното месо, като причина за появата на рак

СЗО предупреди за връзката между рака и консумацията на преработено месо, но защо е тази връзка? Наистина ли е опасно да го консумирате? Преработеното месо, като причина за появата на рак.

 Преработеното месо, като причина за появата на рак.

Преработеното месо, като причина за появата на рак

Световната здравна организация (СЗО) публикува доклад на 26 октомври 2015 г., в който класифицира обработените меса и червените меса, като вероятни причини причиняващи рак. Изправени пред това ясно позициониране на световния научен орган по здравни въпроси, имаше лавина от отговори от всякакви нива: лекари, диетолози, журналисти, месарски коепурации … Повечето бяха на едно мнение почти в обратния ред на СЗО : спокоен, разумен, относително е …

МЕСО И РАК: ДОКАЗАНА ВРЪЗКА

Но СЗО не беше първата, която предупреди за връзката между месото и рака. В действителност наличната информация за червеното месо е огромна и се натрупва от десетилетия.

Международната агенция за изследване на рака (IARC) на СЗО, за да издаде доклада, е взела предвид над 800 различни проучвания върху рака при хората и консумацията на червено или преработено месо, така че те са базирани на заключения с много доказателства.

Връзката между преработените меса и рака вече е установена от самата IARC през 2007 г. През 2014 г. експертите, написали четвъртото издание на Европейския кодекс срещу рака, препоръчват да се избягва преработеното месо. Две години по-рано Харвардското училище за обществено здраве провежда същите разследвания в своя доклад Healthy Plate.

Многобройни разследвания са стигнали до едни и същи заключения с най-високите нива на научни доказателства през последните години. ОМС се е базирала на всички тези разследвания, за да издаде становището си.

КОНСУМАЦИЯ НА МЕСО В БЪЛГАРИЯ

В България се консумират средно 40,14 кг месо на глава от населението годишно, според годишния доклад за храните на Министерството на здравеопазването за 2015 г. От това количество почти 11 кг преработено месо.

Според СЗО смъртността се увеличава с консумация на преработено месо над 20 g на ден.

НЯМА БЕЗОПАСНА ДОЗА

Рискът се увеличава, колкото повече месо се консумира, но няма доказателства, които да посочват количество, което може да се счита за безопасно и чийто риск е нулев.

Не трябва да забравяме, че една от популациите, които консумират най-много странични продукти от месо, е именно най-уязвимата група: децата. Детските обеди и вечери на базата на колбаси, хамбургери, студени разфасовки и варена шунка са на дневен ред.

ЗАЩО МЕСОТО Е КАНЦЕРОГЕННО?

 Преработеното месо, като причина за появата на рак.

Какво има в месото, за да увеличат риска от рак? Вместо да релативизираме, трябва да обясним на обществеността защо преработеното месо е доказано канцерогенно и червеното месо, вероятно канцерогенно:

1. ЧРЕЗ ДОБАВЯНЕТО НА НИТРИТИ КАТО КОНСЕРВАНТИ

Тези добавки предпазват от растежа на патогенни бактерии, които причиняват ботулизъм и забавят гранясването, но се трансформират от действието на храносмилането в нитрозамини, които са канцерогенни съединения.

2. ВИСОКОТО КОЛИЧЕСТВО НА ХЕМОЖЕЛЯЗО

Той засилва предишната точка, тъй като стимулира и създаването на азотни съединения в червата.

3. СЪДЪРЖА БЕНЗОПИРЕНИ, АМИНИ И ПОЛИЦИКЛИЧНИ ВЪГЛЕВОДОРОДИ

При преработката и готвенето на месо се получават бензопирени и амини и полициклични ароматни въглеводороди, които също са канцерогенни.

4. ЗАЩОТО ИЗМЕСТВА КОНСУМАЦИЯТА НА ДРУГИ ХРАНИ

Високата консумация на месо измества други храни в диетата, включително плодове, зеленчуци, бобови растения и семена, чиито фибри и антиоксиданти предлагат защита срещу рак на дебелото черво.

Диета, богата на месо, вероятно е с ниско съдържание на фибри и ние знаем, че фибрите насърчават здравословната бактериална флора в дебелото черво. Тази полезна флора произвежда противоракови съединения като бутират.

5. ПРЕКАЛЕНО МНОГО СОЛ

Поради излишъка на сол в суровите и осолени продукти и поради ужасния липиден профил, много богат на омега-6 мастни киселини, които са противовъзпалителни.

ДОВИЖДАНЕ НА ОБРАБОТЕНОТО МЕСО

 Преработеното месо, като причина за появата на рак.

Преработените месни продукти не са ни необходими: те не добавят към диетата нищо, което не можем да получим от други много по-препоръчани източници. Елиминирането им от диетата няма никакъв отрицателен ефект и вместо това знаем, че може да има положително въздействие върху нашето здраве.

Преработеното месо, като причина за появата на рак

ВИЖТЕ СЪЩО: 10 ХРАНИ ЗА ПОДХРАНВАНЕ НА МОЗЪКА

За още интересни и полезни статии, последвайте ни във фейсбук от ТУК.

Ако статията ви е била полезна, моля, споделете я с вашите приятели, както и във вашите социални мрежи. Благодарим ви, че избрахте да се информирате и забавлявате в нашия сайт. Екипът на PM World желае на всички вас хубав ден!

Facebook Comments Box