10-те най-често срещани заболявания при кучета

10-те най-често срещани заболявания при кучета

10-те най-често срещани заболявания при кучета

Кои са най-честите заболявания при кучетата? Опознайте ги в най-пълното ръководство за болести при кучетата.

Най-доброто, диагноза навреме

Важно е да знаете кои са най-честите патологии при кучетата, за да ги разпознаете лесно и да ги спрете възможно най-бързо.

Както при хората, ако лекуваме болестта бързо, нейното премахване ще бъде много по-бързо. И има някои, които поради тяхната честота трябва да знаем много добре.

Не винаги трябва да очакваме, че са налице най-видимите симптоми (като диария и повръщане). Много пъти болестите се проявяват по-леко външно, причинявайки умора или липса на енергия у нашия домашен любимец.

Ще ви запознаем с патологиите, които най-често са причина за консултация с ветеринарни лекари.

Отит

10-те най-често срещани заболявания при кучета

Може би сте чували, че тази ушна инфекция е много често срещана при чистопородни кучета с дълги уши (като кокер шпаньола например).

Но не е съвсем така, това е много често срещана патология, която може да засегне всяко животно. Влагата в ухото е една от най-честите причини.

Краста

10-те най-често срещани заболявания при кучета

Краста засяга еднакво кучета, котки и хора. Причинява се от микроскопични паразити – акари – които са отговорни за заразяване на дермата поради микроперфорациите, които извършват.

Трябва да разграничим двата най-често срещани вида краста при кучета. От едната страна е саркоптичен, който се разпространява чрез контакт със заразено животно.

И от друга страна ще посочим демодециалното, много по-рядко срещано. Това се определя от генетични или имунни проблеми.

Парвовирус

10-те най-често срещани заболявания при кучета

При кученцата това е много сериозно заболяване, което твърде често в крайна сметка причинява смърт. Ето защо е важно, ако осиновим кученце, да го заведем при ветеринар възможно най-скоро, за да може той да ни каже как да го предпазим от тази инфекция.

Няма лечение за парвовирус, така че единственото, което ни остава, е превенцията. Вярно е, че има кученца, които успяват да го преодолеят, но го правят след огромна органична борба срещу него, което ги прави много слаби и което освен това представлява много скъпо клинично лечение.

ГАНА

Със сигурност е най-известният от всички. И подобно на парвовируса, той също е изключително опасен. Причинява увреждане на дихателните пътища, храносмилателната система и централната нервна система.

Силно заразено е сред неваксинираните кучета. Според Мурсийския ветеринарен колеж, той е летален в 90% от случаите.

Ветеринарните лекари го познават като „болестта на хиляда симптоми“, поради което не е лесно да се диагностицира, тъй като симптомите му могат лесно объркани. Добрата новина е, че както знаете, има ваксина. А администрирането и е абсолютно необходимо.

Артроза

Точно както при хората, артрозата се определя от възпалението и дегенерацията на ставите. Нейното присъствие е почти винаги второстепенно спрямо други проблеми, почти винаги произтичащи от възрастта, като дисплазия на тазобедрената става и затлъстяване.

Най-често от него страдат по-възрастните животни. С годините се влошава и е много по-сериозно при големите кучета, отколкото при малките.

Доброто хранене, упражненията и избягването на затлъстяването са някои ключови съвети, за да се опитате да го избегнете. Ако изглежда, че има лечение, но това е палиативно. Няма лечение.

Храносмилателни проблеми

Знаем, че това е много общо, но повръщането и диарията са една от първите причини за консултация с ветеринарни лекари.

Причините са много разнообразни. Ако до 24 часа тези симптоми не изчезнат е необходимо да посетите ветеринар. И двата симптома трябва да ни предупреждават още повече, ако нашият приятел е кученце.

Лайшманиоза

Това опасно заболяване е предавано от комар. Няма възможно лечение, а само палиативно лечение, така че най-добрият начин да се избегне е чрез прибягване до ваксинация (което не е задължително, но силно препоръчително).

Защитата с каишки против насекоми е друг добър вариант. Но ако заразата се случи, ще трябва да давате лекарства на приятеля си за цял живот.

Мастит и пиометра

Обединихме ги в една точка, защото и двете са болести, които засягат изключително женските кучета. Маститът е възпаление на гърдите, причинено от бактериална инфекция. Ако не се лекува и възпалението не отшуми, то може да бъде фатално.

От своя страна, пиометра засяга само нестерилизирани женски и се причинява от инфекция в матката поради натрупване на вредни бактерии. Подобно на мастит, той също може да бъде фатален. Стерилизацията напълно елиминира риска от страдание от нея.

Кожни проблеми

Ние сме пред друго много голям проблем. Дерматологията е най-търсената ветеринарна специалност.

Има стотици възможни причини за кожни проблеми, тъй като почти всяка инфекция или заболяване може да се прояви по този начин, въпреки че най-честата причина са алергиите.

Вътрешни паразити

Ние вътрешно обезпаразитяваме приятелите си за нещо. И това „нещо“ е да се избягват тези неудобни и опасни същества, които се настаняват в червата и живеят и се размножават, като се хранят с храната, която кучето яде.

Заразяването се случва почти винаги чрез подушване или поглъщане на замърсени изпражнения и сурова или развалена храна. Тениите са най-често срещаните червеи.

10-те най-често срещани заболявания при кучета

ВИЖТЕ СЪЩО: ОСНОВНИ ГРИЖИ ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ (КУЧЕТА И КОТКИ)

За още интересни и полезни статии, последвайте ни във фейсбук от ТУК.

Ако статията ви е харесала, моля, споделете я с вашите приятели. Благодарим ви, че избрахте да се информирате и забавлявате в нашия сайт. Екипът на PM World ви желае хубав ден!

Facebook Comments Box

1 thought on “10-те най-често срещани заболявания при кучета”

  1. Pingback: Бездомно куче влиза в отворена къща и намира своят дом | polmarworld.com

Comments are closed.