Домашните любимци ще бъдат законни членове на семейството от сряда в Испания.

Домашните любимци ще бъдат законни членове на семейството от сряда в Испания.
Домашните любимци ще бъдат законни членове на семейството от сряда в Испания.

Домашните любимци ще бъдат законни членове на семейството от сряда в Испания.

От 5 януари те ще се считат за „живи същества, надарени с чувства“, а не за вещи.

От сряда домашните любимци ще имат различен правен статут в Испания от този на материалните блага и занапред ще бъдат считани за „живи същества, надарени с чувства“, а не за вещи, което ще им даде статут на членове на семейството.

Тази промяна се дължи на тройна правна реформа на Гражданския кодекс. Закона за ипотеките и Гражданския процесуален закон, която беше окончателно одобрена от Конгреса на депутатите на 2 декември и публикувана на 16 декември в Държавен вестник (BOE).

В текста не се посочва кога ще влезе в сила. Парламентарни източници съобщиха, че в тези случаи се прилага vacatio legis, което означава, че той ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в BOE, т.е. на 5 януари 2022 г.

Законът урежда споделеното попечителство над домашни любимци в случай на развод или раздяла. Също постановява, че домашните любимци не трябва да бъдат конфискувани или ипотекирани. Не трябва да бъдат изоставяни, не трябва да им се причинява страдание или болка, не трябва да се използват като средство за насилие над жени и могат да бъдат отчуждавани чрез завещание.

Произходът обаче се крие в популярна законодателна инициатива, насърчена през 2015 г. от Обсерватория на правосъдието и Защита на животните. Те събраха повече от 500 000 подписа за това животните да престанат да бъдат вещи в Гражданския кодекс и да бъдат считани за чувстващи същества.

Предложението за „декосификация“ на животните следва законодателните промени, приети в други страни или територии в Европа. Австрия през 1986 г., Германия през 1990 г., Швейцария през 2003 г., Белгия през 2009 г., Франция през 2015 г. и Португалия през 2017 г., както и Каталуния през 2006 г. Както и извън континента например Канада и Нова Зеландия.

Законът въвежда нов член в Гражданския кодекс, според който „животните са живи същества, надарени с чувства“ и че собственикът трябва да упражнява правата си върху тях и задълженията си за полагане на грижи, като спазва това качество и осигурява „тяхното благосъстояние в съответствие с характеристиките на всеки вид“.

Мерките, приети от съдията в случай на развод, унищожаване на брака или раздяла, могат да бъдат променени от съда или с ново споразумение, когато това се налага не само от нуждите на децата или променените обстоятелства на съпрузите, но и от „новите нужди на домашните любимци“.

Освен това съдебният орган може да се споразумее за участието на съпрузите в разходите по издръжката и грижите за животното и може да вземе решение за местоназначението на животното, ако няма споразумение между членовете на бившата двойка, като вземе предвид интереса на разделената двойка и благосъстоянието на животното, и може да предвиди разпределение на времето за ползване и грижи за животното, ако е необходимо.

В текста се посочва, че съдиите могат да решат, че родителите не могат да споделят децата с бившите си партньори, когато се разделят, ако те са малтретирали или са заплашвали да малтретират домашни любимци като форма на заместващо или основано на пола насилие, за да контролират или да станат жертва на съпруга или децата.

Основанието за това е, че малтретирането на животни може да се използва като инструмент за контрол, форма на злоупотреба или психологическо или непряко малтретиране в семейната среда, както по отношение на децата, така и по отношение на партньора, което трябва да бъде взето предвид от съдиите, за да предоставят или да не предоставят съвместно попечителство над децата.

В текста се подчертава, че всеки, който намери бездомно животно, трябва да го предаде на собственика му или на лицето, което отговаря за грижите за него, освен ако няма сериозни признаци за лошо отношение или изоставяне, когато трябва да съобщи за това на компетентните органи. Ако то бъде върнато на собственика или на лицето, отговорно за грижите за него, собственикът или лицето, отговорно за грижите за него, може да претендира за възстановяване на разходите за лечение и грижи.

Изменението на Закона за ипотеките се отнася до факта, че добитъкът, промишлените животни или животните за отдих няма да бъдат включвани в ипотеки. Реформата на Гражданския процесуален закон се отнася до факта, че домашните животни не могат да бъдат запорирани в случай на неплащане.

Накратко, текстът позволява животните да бъдат считани за чувстващи същества, а не за вещи. Споделено попечителство в случай на раздяла или развод. Животните да не бъдат залагани или конфискувани и да не бъдат използвани като инструмент за насилие, основано на пола, или за насилие на жертва, за да се контролират или превръщат в жертви жените и децата.

Домашните любимци ще бъдат законни членове на семейството от сряда в Испания.

ВИЖТЕ СЪЩО: КАК ДА БЪДЕМ ДОБРИ ХОРА ВСЕКИ ДЕН

За още интересни и полезни статии, последвайте ни във фейсбук от ТУК

Ако статията ви е харесала, моля, споделете я с вашите приятели. Благодарим ви, че избрахте да се информирате и забавлявате в нашия сайт. Екипът на PM World ви желае хубав ден!

Facebook Comments Box