3 грешки, които допускате с кучето си, без да го осъзнавате

3 грешки, които допускате с кучето си, без да го осъзнавате
3 грешки, които допускате с кучето си, без да го осъзнавате

Има някои поведения, които трябва да избягвате, ако живеете с куче. Ветеринарният лекар Джени Хамър-Фортино говори ясно и категорично за тях 📣👇. 3 грешки, които допускате с кучето си, без да го осъзнавате

По данни на Министерството на земеделието, храните и околната среда, актуализирани на 8 февруари 2021 г., в Испания има 7,5 милиона кучета и всяко от тях има – в по-голяма или по-малка степен – свое семейство.

Въпреки добрите намерения на повечето хора обаче невинаги е лесно да възпитаме едно животно и да го направим щастливо. По-долу ще разгледаме грешките, които трябва да избягвате с кучето си. Тези, които правите, без да го осъзнавате.

3 грешки, които допускате с кучето си

Грешка 1. Не си взаимодействайте с него

3 грешки, които допускате с кучето си, без да го осъзнавате

„Основната грешка, която допускат над 95% от собствениците на кучета, е, че не им осигуряват необходимите физически и интелектуални упражнения“, казва ветеринарният лекар Джени Хамеур-Фортино в проучване, публикувано от Университета в Порто.

Експертът по поведение на животните гарантира, че кучетата са много интелигентни живи същества, които трябва да се учат постоянно. Ето защо присъствието на техния човек не е достатъчно, за да задоволи основните им нужди.

Кучетата трябва да играят, да се разхождат, да откриват нови занимания всеки ден, за да не се отегчават и да не развиват лошо поведение 👈

„В днешно време повечето поведенчески проблеми, които се появяват при кучетата, са пряко свързани с липсата на физически и интелектуални упражнения: извеждането им в градината три пъти на ден, за да се облекчат, и 15 минути на каишка не са достатъчни. Едно куче се нуждае от 5 часа упражнения дневно, но всичко зависи – очевидно – от породата и характеристиките на животното“, подчертава ветеринарният лекар.

Затова лекарят съветва хората, които искат да осиновят куче, да го направят, като се съобразяват със своите възможности, както и с нуждите на животното. Не можете да осиновите бордър коли, което работи около десет часа на ден, ако не можете да му отделите необходимото време, тъй като рискувате да развиете поведенчески разстройства“, казва експертът.

Признаците за куче, което не задоволява нуждите си, са следните:

  • Лае по цял ден.
  • Агресивност.
  • Внезапни бягства.
  • Щети в дома.
  • Депресия.
3 грешки, които допускате с кучето си, без да го осъзнавате

Грешка 2. Принудителен контакт с хора

„Обикновено хората тълкуват молбите на кучето за внимание като молби за физически контакт: те мислят, че кучето иска да бъде погалено, докато всъщност всяко второ куче не обича да бъде докосвано“, предупреждава Хамеур-Фортино.

Затова стопаните трябва да се научат да разпознават признаците на дискомфорт, които кучето излъчва, за да го предпазят от лошо настроение и стрес:

  • Ушите назад.
  • Обръща глава.
  • Прозяване.
  • Свити устни.

„Ето защо е важно да помним, че в повечето случаи, когато кучето идва при стопанина си за внимание, то е отегчено и иска да прави нещо“, казва ветеринарният лекар.

Грешка 3. Давате му много храна

Невинаги е лесно да се определи от какво количество храна се нуждае животното. Според ветеринарния лекар повечето хора са много щедри, което има последици в краткосрочен и средносрочен план.

„Грешката, която не бива да правите, е да се доверявате на апетита му, защото много често кучето се опитва да яде повече, отколкото му е необходимо.

Храненето на домашния ви любимец е доста техническа задача, трябва да изчислите приема на храна в зависимост от физиологичните му нужди (порода, възраст, кастриран или не…) и енергийния му разход“, казва тя.

Препоръката на Хамеур-Фортино е да се консултирате с ветеринарния лекар, тъй като той ще бъде най-добрият съветник по въпросите на храненето, и винаги да му давате качествена храна.

В дългосрочен план неправилното хранене може да се отрази зле на най-добрия ви четириног приятел.

Освен това лекарят казва, че винаги трябва да наблюдавате някои признаци, които показват, че кучето не се храни правилно:

  • Загуба на блясъка на козината.
  • Наддаване на тегло.
  • Твърде меки екскременти…

Експертът говори ясно и за някои храни, които кучето в никакъв случай не бива да яде: остатъци от храна, торти, шоколад…

Ако искате да наградите кучето си, направете го с лакомства, предназначени за него, или, винаги следвайки препоръките на лекаря, с малко парче сирене.

3 грешки, които допускате с кучето си, без да го осъзнавате

ВИЖТЕ СЪЩО: 10-ТЕ НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КУЧЕТА

За още интересни и полезни статии, последвайте ни във фейсбук от ТУК.

Ако статията ви е харесала, моля, споделете я с вашите приятели. Благодарим ви, че избрахте да се информирате и забавлявате в нашия сайт. Екипът на PM World ви желае хубав ден!

Facebook Comments Box

1 thought on “3 грешки, които допускате с кучето си, без да го осъзнавате”

  1. Pingback: Двойка на почивка изоставя плановете си и спасява куче от смърт | polmarworld.com

Comments are closed.