Храните, които се грижат за всеки орган

Храните, които се грижат за всеки орган

Правилното хранене е първата стъпка към по-добро здраве. Можете да спечелите много благосъстояние и качество на живот, знаейки как всяка храна влияе върху различните органи.Храните, които се грижат за всеки орган

В детските истории всичко е просто: вещиците, змиите и вълците са лоши. Феите, дъщерите на мелничарите и принцовете са добри. Такава яснота е мечтата на експертите по хранене. Всяко ново научно откритие ни принуждава да квалифицираме предишни обобщения.

Например за мазнините се твърдеи, че са лоши. Тогава беше уточнено, че има добри и лоши. Сега лошите са за някои хора, но не и за други … Храните, които се грижат за всеки орган

Предвид научната информация е трудно да се предложат препоръки с уверението, че те няма да бъдат опровергани. Но си струва да опитате, защото те предоставят критерии за създаване на здравословна диета.

Други, не по-малко важни, са да следват моделите, издържали теста на времето (като средиземноморската или японската диета) и най-вече да наблюдават как се чувствате от всяка храна. Храните, които се грижат за всеки орган

Комбинирайки наука, традиция и самонаблюдение, можем да съставяме менюта с уверението, че го правим правилно.

Ако комбинираме всички тези източници, какво трябва да ядем, за да подхраним и защитим всяка част от тялото си?

МОЗЪК И НЕРВНА СИСТЕМА: ВЪГЛЕХИДРАТИ И ВИТАМИНИ

Храните, които се грижат за всеки орган

Мозъкът консумира една четвърт от енергията, осигурена от храната. Тъй като работи постоянно, независимо дали спим или сме будни, през цялото време се нуждае от глюкоза.

Ето защо сложните въглехидрати като тези, които се намират в бобовите растения и пълнозърнестите храни, са перфектни хранителни вещества. От тези храни мозъкът получава глюкоза без възходи и спадове.

Освен това зърнените храни съдържат витамин В1, който е важен за провеждането на нервните импулси, и фолиева киселина, която подобрява когнитивните показатели.

Сложните въглехидрати трябва да формират основата на ежедневната диета с 60% от общите калории.

Мембраните на невроните, изграждащи мозъка и останалата част от нервната система, се състоят от две трети от ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

Някои растителни храни осигуряват алфа-линоленова киселина, която тялото преобразува в EPA и DHA (заедно те съставляват семейството на омега-3). Затова орехите и лененото масло са препоръчителни храни. За да се осигури оптималната доза, препоръчително е да ги консумирате ежедневно.

Екстра върджин зехтинът също е много полезен, тъй като е доказано, че предотвратява болестта на Алцхаймер и други дегенеративни нервни заболявания. Освен това е най-подходящата мазнина за пържене благодарение на стабилността си при високи температури.

СЪРЦЕ: СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ХРАНА

Храните, които се грижат за всеки орган

Сърцето обикновено не е по-голямо от юмрука на собственика си. Големи епидемиологични проучвания показват, че здравословните за сърцето храни му помагат да функционира без смущения.

Средиземноморската комбинация от зеленчуци, бобови растения, плодове, зехтин, хляб, тестени изделия, ориз, риба и ядки обяснява, че турците, гърците, италианците и испанците страдат от по-малко сърдечно-съдови проблеми.

Фибрите играят полезна роля, на която не е отделено достатъчно внимание. Според Ханс Хаунер от Техническия университет в Мюнхен (Германия), „основно растителна диета предлага на тялото много фибри, които защитават сърцето“.

Причината е, че несмилаемите полизахариди във фибрите понижават холестерола и кръвното налягане. Независимо дали идва от пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци или плодове, целта е да се постигне минимална дневна доза от 30 грама.

Нещо повече, изследванията показват, че магнезият, който е в изобилие от зелени листни зеленчуци, просо или банани, отпуска сърдечния мускул и предпазва кръвоносните съдове от тромбоза.

Йод за баланса на щитовидната жлеза

Храните, които се грижат за всеки орган

Много неща зависят от работата на щитовидната жлеза: ако претегляме твърде много или твърде малко, ако се потим или ни е студено, ако сме по-ускорени или отпуснати и при жените дори може да забременеят или не. Оформен като пеперуда и разположен под ларинкса, той е най-голямата фабрика за хормони в тялото.

За да направите това, имате нужда от около 200 микрограма йод на ден, нещо, което много хора не получават. Адекватният прием на плодове, зеленчуци и зърнени храни осигурява около 70 микрограма. Останалото трябва да идва от нерафинирана или йодирана сол.

Алтернативен източник на йод са водораслите, като комбу, от които един грам на ден е достатъчен за получаване на необходимия йод.

ОЧИ! ХРАНИ, КОИТО ЗАЩИТАВАТ ОТ ЗАГУБА НА ЗРЕНИЕТО

Храните, които се грижат за всеки орган

Слепотата е един от най-страховитите здравословни проблеми. Веществата, които защитават зрителната острота, са тези, които придават на цвета на зеленчуците, особено каротеноидният лутеин (червен) и зеаксантин (жълт).

Всъщност и двете вещества са част от окото: зеаксантинът е в центъра на макулата, а лутеинът е отстрани. Основната му функция е да ги предпазва от слънчевите лъчи.

Добри източници са спанак, зеле, маруля, киви, царевица, грах и манголд. Препоръчително е да се консумират около 6 mg дневно, което съответства на две умерени порции от гореспоменатите храни.

В допълнение, очите се нуждаят от бета-каротин или провитамин А, друга растителна боя, която участва в образуването на родопсин, така наречения визуален лилав, основен за ретината.

Другите антиоксидантни витамини – С и Е – също са полезни за очите, тъй като елиминират свободните радикали, които могат да увредят чувствителните очни клетки.

И накрая, скорошно проучване на Националния институт за зрение в САЩ показа, че омега-3 мастните киселини предпазват от свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

СТОМАХ И ЧЕРВА: ЯЖТЕ БЕЗ ДА ПРЕЯЖДАТЕ

Така нареченият „чревен мозък“, съставен от повече от сто милиона нервни клетки, реагира по-много чувствителен начин, както на смущения в настроението, така и на прекалено мазно хранене, бърз прием или прекомерна порция. Всичко това причинява газове, диария, болки в стомаха или киселини.

За да се храните по-нежен начин с храносмилателната система, е необходимо да се намали консумацията на пържено, печено и мазнини като цяло.

Овесените люспи са силно препоръчителни, тъй като съдържат кремообразно вещество, лихен, което е подредено като защитно одеяло върху стомашната лигавица.

Проучване, проведено в Европа с 34 000 участници, показва, че млечнокиселите бактерии намаляват риска от рак на червата с 27%, благодарение на неговите детоксикиращи свойства и за спиране на размножаването на вредни микроби. Две супени лъжици на ден кисело зеле са достатъчни, за да помогнат на червата да останат здрави.

Фибрите, които са облагодетелствали сърдечно-съдовата система, също са показани за храносмилателната система, тъй като улесняват чревния транзит и хранят полезната флора с пребиотични вещества.

ПОЧИСТВАЩИТЕ ОРГАНИ: ПОКРИВАЙ НУЖДИТЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И БЪБРЕЦИТЕ

Черният дроб не спира да елиминира токсичните елементи, които циркулират в кръвта, като същевременно синтезира хормони и други основни вещества. Той също така трансформира погълнатите мазнини, така че те да бъдат използваеми от тялото.

Твърде много наситени (месо и млечни продукти) или хидрогенирани (маргарин, палмово или кокосово масло) мазнини ви претоварват. Друг проблем е алкохолът, който трябва да се консумира само от време на време и в минимални количества.

От друга страна, черният дроб цени горчивите храни като артишок, куркума и глухарчета, заедно с доматите, морковите и цвеклото, защото стимулират производството на жлъчка, веществото, което помага за смилането на мазнините.

Бъбрекът е другият чудесен пречистващ орган, тъй като филтрира кръвта и премахва отпадъците чрез урината. Той също така контролира разпределението на течностите и напрежението, стимулира образуването на червени кръвни клетки и произвежда хормони.

За правилното си функциониране бъбреците и пикочния мехур се нуждаят от много течности под формата на вода и инфузии. Съществува консенсус при препоръчване на приема на около литър и половина вода дневно, ако се занимавате с нормална дейност и поне половин литър повече, ако извършвате интензивна спортна дейност.

Здравословната диета за бъбреците и пикочния мехур включва много растителни храни. Протеинът не трябва да се претоварва, тъй като той се превръща в урея, която претоварва бъбреците. И е препоръчително да бъдете пестеливи при консумацията на сол, която отчасти може да бъде заменена с ароматни билки и подправки.

Витамин С стимулира производството на урина и помага на имунната система да се бори с инфекциите и свободните радикали. Кивито, касисът, пиперът, портокалът и магданозът са много богати на витамин С.

Храни, богати на антоцианини, като боровинки, сливи и къпини, също се препоръчват, тъй като предотвратяват агрегирането и енцикцията на бактериите в пикочния мехур, причинявайки болезнени инфекции.

КОСТИ, МУСКУЛИ И СТАВИ: КАКВО ДА ЯДЕМ, ЗА ДА ГИ ПОДСИЛИМ

Без съмнение най-доброто нещо за костите, ставите и мускулите е движението.

Но диетата също е важна: храни, богати на калций (бадеми, сусам, водорасли, зеле, спанак), фосфор (ядки, соя) и магнезий (какао, соя, ядки, овес, царевица, зеленчуци) са необходими.

Доброто състояние на кожата е въпрос не само на външния вид, но и на общото здравословно състояние.

КОЖА И КОСА: ГРИЖА ОТВЪД КОЗМЕТИКАТА

Хранителното вещество, най-специално необходимо за кожата – и косата – е витамин А, който е от съществено значение за развитието и размножаването на разнообразието от клетки, изграждащи кожната тъкан. Намира се в растителни източници, богати на бета-каротин (морков, броколи, сладък картоф, зеле, спанак, тиква, праскова, кайсия, манголд).

Други важни хранителни вещества за кожата и косата са витамин Е и цинк. Витамин Е от ядки, семена и техните студено пресовани масла, укрепва съединителната тъкан, намалява загубата на вода и се бори със свободните радикали.

Необходимият цинк в много ензимни реакции, протичащи в кожата, благоприятстващи нейното хранене и предпазвайки организма от инфекции. Добри дози цинк се съдържат в пшенични зародиши, тиквени семки, соя, овес и пълнозърнеста пшеница.

Храните, които се грижат за всеки орган

ВИЖТЕ СЪЩО: ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА, КОИТО ВИ ДАВАТ ЕНЕРГИЯ И ВИ ПОДДЪРЖАТ МЛАДИ

За още интересни и полезни статии, последвайте ни във фейсбук от ТУК.

Ако статията ви е била полезна, моля, споделете я с вашите приятели, както и във вашите социални мрежи. Благодарим ви, че избрахте да се информирате и забавлявате в нашия сайт. Екипът на PM World желае на всички вас хубав ден!

Facebook Comments Box