Познаваме ли витамините и какво са те?

vegetables, cook, pot

През 1912 година биохимикът Казимир Функ дава наименованието “витамин“. Витамините са нискомолекулни органични вещества, нужни са ни минимални количества за нормалната жизнена дейност на хора и животни. Нуждата от тях е доказана през 1880 година от руския учен Николай Лунин. В днешни времена са ни познати около 30 витамина. Витамините влияят на обмяната на веществата, растежа, нервната система, функциите на имунната система, ендокринната система, кръвосъсирването, кръвообразуването и др. Витамините се намират главно в растенията. Липсата на витамини в организма води до болестни състояния. Витамините използвани като лекарство се получават чрез химичен и микробиологичен синтез.

По-важните витамини за организма са:
A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E и К.

Витамините се делят на 3 основни групи:

Група 1 – Мастнорастворими. В тази група попадат витамините: A, D, E и К

Група 2 – Водноразтворими. В тази група попадат витамините: C, P, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 и Н

Група 3 – Витаминоподобни. В тази група попадат витамините: B4, B8, B13, B15, H1, N6 и U


Всички знаем, колко са важни витамините за нашия организъм за да можем ние да се чувстваме добре. В следващата ни статия ще ви разкажем как можете по натурален начин да си набавите витамини.


Ако статията ви е харесала, моля, споделете я с вашите приятели, както и във вашите социални мрежи. Благодарим ви, че избрахте да се информирате и забавлявате в нашия сайт. Екипът на PM World ви желае хубав ден!

ОБРАТНО КЪМ ЗДРАВЕ

Facebook Comments Box