Основни грижи за домашни любимци (кучета и котки)

Основни грижи за домашни любимци (кучета и котки)

Основни грижи за домашни любимци (кучета и котки)

Основни грижи за домашни любимци (кучета и котки)

Притежаването на домашен любимец в дома ни предполага поредица от отговорности, свързани с грижите и вниманието му, които трябва да знаем. Поредица от препоръки, свързани с тези аспекти, са подробно описани по-долу:

ИЗБОР НА ЛЮБИМЕЦ И ПРИСИГАНЕ В ДОМА

Основни грижи за домашни любимци (кучета и котки)

Първото нещо, което трябва да се попитате, е дали сте готови да осиновите животно и дали това ви устройва. За да направите това, трябва да сте готови да посветите част от времето си на новия домашен любимец, да бъдете търпеливи и постоянни, да споделите част от свободното си време с животното и да знаете как да действате твърдо пред възможното му поведение.

За да се постигнете възможно най-доброто съжителство с кучето, е важно да се вземат предвид характеристиките на всяка порода и да му се осигурят адекватни грижи през първите седмици.

Аксесоарите, които трябва да бъдат закупени преди новото животно да пристигне в къщата, са легло, хранилка и поилка, аксесоари като каишка и нашийник за кучета и тоалетна за изпражнения при котки. Трябва също да имате тоалетна чанта, съдържаща гребени или четки, влажни кърпи за почистване на очите и ушите и нокторезачка.

ХРАНЕНЕ

Основни грижи за домашни любимци (кучета и котки)

Много е важно домашните ни любимци да се хранят балансирано, отговаряйки на техните енергийни нужди и осигурявайки достатъчно хранителни вещества.

В идеалния случай, както за кучета, така и за котки, те трябва да ядат суха храна, адаптирана към всеки етап от растежа и към всяка нужда. Те никога не трябва да консумират сурова храна, тъй като суровата храна може да бъдат източник на паразитни заболявания.

Опитайте се да предотвратите затлъстяването. Нормалното животно трябва да има осезаеми ребра и форма на пясъчен часовник, когато се гледа отгоре. Има многобройни диети, които могат да ни помогнат да избегнем затлъстяването.

По време на бременността или лактацията на женските кучета и котки трябва да се дава висококачествена храна, особено през последните три или четири гестационни седмици и през цялата лактация. Дажбата също трябва да се увеличи, особено по време на лактация, с 1,5 пъти необходимото количество за нормална поддръжка през първата седмица, още 2 пъти през втората седмица и до 3 пъти повече през третата седмица на лактацията.

ХИГИЕНА НА ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ

Къпане: Експертите не са съгласни колко често трябва да се къпят домашните ни любимци. По принцип това не трябва да бъде по-малко от веднъж месечно. Някои автори посочват, че трябва да се прави, когато имат нужда, например когато козината е мръсна. Въпреки че котките обикновено са по-малко толерантни към къпането от кучетата, възможно е да накарате котето да го приеме и да свикне. За домашни любимци се препоръчват специални шампоани и гелове.

Сресване: Най-добрият начин да поддържате хигиената им, без да наранявате кожата им, е ежедневното сресване на козината.

Уши: Те трябва да се почистват с марля. Има специфични продукти, те се поставят в ушния канал и зоната се масажира, последвано от почистване с марля.

Нокти: При кучета, които не изхабяват добре ноктите си трябва да бъдат отрязан, особено на ноктите. За котките на пазара има драскалки, така че котките да поддържат ноктите си в перфектно състояние.

Стоматологичен преглед: Внимателното притискане на устната става с пръсти ще отвори устата на домашния ви любимец, за да можете да видите състоянието на зъбите им. Зъбите се почистват, когато дъвчат сухата си храна или дъвчат специални играчки. Зъбният камък и лошият дъх трябва да бъдат лекувани от ветеринаря.

ВЪЗПИТАНИЕ НА ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ

Основни грижи за домашни любимци (кучета и котки)

Кучетата са социални и йерархични животни: това означава, че те трябва от кученца да знаят и заемат своето „място“ в семейството и извън него (в парка, в присъствието на непознати вкъщи, в обичайните места за посещение като напр. ветеринарната клиника, в семейни домове и др.)

Има основен период в развитието на поведението, наречен „период на сенсибилизация“, който варира от 3 до 10 седмици и през който кученцето трябва да усвои всичко, което се случва в неговата среда.

Социализацията на животното ги кара да приемат по-добре други животни, както от собствения си вид, така и от другите, а привикването ги прави способни да се справят с екологичните стимули, с които ще се сблъскат през целия си живот.

Трябва да ги научим на някои основни правила за съвместно съжителстване, като ги научим на много просто поведение на послушание. За да направите това, името му трябва да се каже, преди да му се даде заповед с кратка фраза. Винаги трябва да работите с положителна армировка.

Например, ако дърпате каишката, съкращавате дистанцията и го възнаграждавате, когато той не дърпа, научете го на „седнете“ (да седне), като внимателно натискате задната му част и го карате да легне на земята, можете притиснете гърба му надолу и дръпнете краката му напред.

В допълнение, нежеланото поведение като хапане трябва да бъде коригирано. За целта задръжте муцуната на кучето с една ръка и упражнявайте повече или по-малко сила в зависимост от ситуацията и породата на кучето.

Езикът на котките е по-сложен, въпреки че има типични пози, които се подчиняват на техните инстинкти и които са много лесни за познаване (скриване под нещо, разтягане и прозяване, ловна поза …). Котките имат и език на тялото, гласов език, който трябва да се научим да разбираме, и инстинкт за маркиране чрез уриниране.

СЕКСУАЛЕН ЦИКЛ И СТЕРИЛИЗАЦИЯ

Женските кучета могат да получат първата си менструация между 6 и 10 месечна възраст. Котките могат да имат няколко менструални периода един след друг и техните цикли се влияят от околната температура и слънчевата светлина.

Вагиналното кървене е нормално явление при женските кучета и се появява през първата фаза на цикъла. Тази фаза продължава средно 10 дни, но може да варира между 3 дни и 3 седмици. В тази фаза мъжките са привлечени, но женските все още не са възприемчиви.

Когато котката е в цикъл, тя е неспокойна, отива от едно място на друго, едва яде, трие се в земята и постоянно мяука. Когато котката е готова за чифтосване, тя ще го направи няколко пъти, обикновено с няколко други котки.

Стерилизацията е хирургичен процес, който се състои от цялостно или частично отстраняване на репродуктивните органи и се извършва както при мъжките, така и при женските.

Тази процедура увеличава тяхното качество и продължителността на живота, тъй като намалява възможността за развитие на маточни инфекции, тумори и заболявания на репродуктивните органи.

Съществуват и други методи за контрол на репродукцията, базирани на приложението на лекарства, но орално или инжектирано, въпреки че методът на избор е кастрация поради три причини: за предотвратяване на нежелана бременност, за предотвратяване на развитието на гореспоменатите заболявания и за контрол или премахване на поведението свързани с половите хормони.

ПОСЕЩЕНИЯ НА ВЕТЕРИНАРА

По принцип и котките, и кучетата трябва да бъдат обезпаразитени и ваксинирани. Графикът на ваксинацията ще бъде определен от вашия ветеринарен лекар. Годишните дози за повечето ваксини при възрастни животни и за кученца ще варират според всеки протокол.

Като общо правило и при липса на симптоми на заболяване, трябва да отидете на ветеринар поне веднъж годишно.

Важно е по време на това посещение да се провери отчитането на микрочипа на животното и да се извърши пълен преглед на животното. Обърнете внимание на препоръките на ветеринаря.

Ако забележите, че вашият домашен любимец не яде или е отпаднал, отидете на ветеринар. Когато отидете при ветеринарен лекар, запишете необичайните симптоми, които може да сте наблюдавали при вашето куче или котка. В случай на котки, носете ги в котешки чанти и не ги оставяйте свободно в чакалнята.

ФИЗИЧЕСКО УПРАЖНЕНИЕ

За да бъде домашният любимец здрав и годен, той трябва периодично да спортува. Необходимо е обаче да се избягват часовете на деня, когато е по-горещо; тъй като кучето е склонно да ги прекарва в сън. Подобно на хората, кучетата страдат от наранявания, разтежения, навяхвания. Необходимо е да се контролира тяхната физическа активност и да се гарантира, че те не прекаляват с упражненията.

Упражнението е необходимо, за да позволи на кучето да изрази нормално кучешко поведение, като изследване, следване на ароматни следи и т.н.

Това време може да се използва за подобряване на обучението и укрепване на взаимоотношенията със собственика на домашния любимц.

Котките се нуждаят от упражнение, което намират извън къщата (вътрешни дворове, градини, …). Когато котката остава непрекъснато в къщата, собственикът трябва да осигури на животното игрална дейност, която задоволява физическите и психическите му нужди.

Основни грижи за домашни любимци (кучета и котки)

ВИЖТЕ СЪЩО: СИМПТОМИ НА ТРЕВОЖНОСТ ПРИ КОТКИ

За още интересни и полезни статии, последвайте ни във фейсбук от ТУК.

Ако статията ви е харесала, моля, споделете я с вашите приятели. Благодарим ви, че избрахте да се информирате и забавлявате в нашия сайт. Екипът на PM World ви желае хубав ден!

Основни грижи за домашни любимци (кучета и котки)

Facebook Comments Box

1 thought on “Основни грижи за домашни любимци (кучета и котки)”

  1. Pingback: 10-те най-често срещани заболявания при кучета | polmarworld.com

Comments are closed.