Най-добрите цитати на Фрида Кало за любовта, щастието и скръбта

Най-добрите цитати на Фрида Кало за любовта, щастието и скръбта
Най-добрите цитати на Фрида Кало за любовта, щастието и скръбта

Най-добрите цитати на Фрида Кало за любовта, щастието и скръбта

Гениалната мексиканска художничка се е превърнала в икона и символ на сила и устойчивост. По случай 70-годишнината от смъртта ѝ подбрахме някои от най-известните ѝ цитати, които ни дават представа за начина, по който е виждала живота.

Ако има художник, известен в целия свят, това несъмнено е Фрида Кало. Родена е през 1907 г. в Койоакан, Мексико сити, но животът ѝ не е бил пълен с рози. Напротив, той е белязан от болка, особено в резултат на тежък инцидент, който претърпява като млада жена и който ще намери отражение в нейното изкуство.

Както малко повече от 150-те творби, които подписва, така и смазващата ѝ личност и начинът ѝ на посрещане на живота са повлияли на следващите поколения. Подбрали сме някои от най-известните и цитати, които да ни помогнат да разберем по-добре човека и художника.

Цитати на Фрида Кало за болката

Животът на Фрида Кало е белязан от болка и здравословни проблеми. Като дете тя страда от полиомиелит, който я държи на легло в продължение на месеци и оставя единия ѝ крак по-тънък и къс от другия.

Един следобед през септември 1925 г., когато е само на 18 години, тя претърпява тежък инцидент. Aвтобусът, в който пътува, е блъснат от трамвай. В резултат на това тя получава фрактури на гръбначния стълб и други части на тялото. Kакто и силни физически и психически проблеми. През живота си тя претърпява повече от 30 операции.

Тази болка, заедно с болката, причинена от бурната ѝ връзка със съпруга ѝ, художника Диего Ривера. И трите спонтанни аборта, които претърпява, намират отражение в творбите ѝ, както и в тези фрази.

„Исках да удавя мъката си в алкохол, но наказаните се научиха да плуват.“ (Фрида Кало)

„В живота ми имаше два инцидента. Едната е трамваят, а другата е Диего. Диего беше най-лошият от всички.“ (Фрида Кало)

„Болката, удоволствието и смъртта не са нищо друго освен процес на съществуване. Революционната борба в този процес е отворена врата към интелигентността“. (Фрида Кало)

Цитати на Фрида Кало за рисуването

Фрида Кало започва да се интересува и да се посвещава на рисуването едва след злополуката, която я приковава на легло за известно време.

Докато се възстановява от травмите си. Родителите ѝ я насърчават да рисува и ѝ правят специален статив, за да може да рисува от леглото.

Картините ѝ, предимно автопортрети, изобразяват болката ѝ и травматичните епизоди от живота, като същевременно говорят за идентичността, човешкото тяло и смъртта.

Изкуството ѝ често е определяно като сюрреалистично, въпреки че тя го отрича с една от известните си фрази: „Сюрреализмът не съответства на моето изкуство“, казва тя. „Аз не рисувам мечти или кошмари, аз рисувам собствената си реалност“.

„Рисувам автопортрети, защото често съм сама и защото съм човекът, когото познавам най-добре.“ (Фрида Кало)

„Моята картина носи посланието на болката.“ (Фрида Кало)

„Рисувам цветя, за да не умрат“. (Фрида Кало)

Цитати на Фрида Кало за любовта и мъката

Животът на Фрида Кало несъмнено е свързан с този на нейния съпруг, художника на стенописи Диего Ривера, за когото тя се омъжва два пъти и изживява бурна история на любов и разбити сърца, изпълнена с изневери, ревност и разочарования. Въпреки всичко те остават единни до смъртта на Фрида на 13 юли 1954 г.

Сред цитатите на известни личности за любовта не бива да пропускаме и тези цитати на Фрида Кало, които подбрахме и които ни показват нейното вдъхновяващо виждане за любовта и мъката.

„Заслужаваш любов, която те обича всякак, дори с причините, които те карат да ставаш набързо, и с всички демони, които не ти позволяват да заспиш.“ (Фрида Кало)

„Заслужаваш любов, която те кара да се чувстваш в безопасност, която може да изяде света, ако върви ръка за ръка с теб, която усеща, че прегръдката ти се съчетава идеално с кожата ти.“ (Фрида Кало)

„Заслужаваш любов, която премахва лъжите, която ти носи илюзии, кафе и поезия.“ (Фрида Кало)

„Обичам те повече от собствената си кожа.“ (Фрида Кало)

„Искам да бъда в най-голямата ти тъмнина.“ (Фрида Кало)

„Не разбираш какво съм аз, аз съм любов, аз съм удоволствие, аз съм същност, аз съм задник, аз съм алкохолик, аз съм упорит, аз съм художник. Аз съм, аз съм просто аз.“ (Фрида Кало)

„Аз съм едно тромаво парче човек, което винаги обича, обича, обича, обича, обича и обича и никога не се отдалечава.“ (Фрида Кало)

Цитати на Фрида Кало за любовта към себе си

Фрида Кало не само е оставила чудесно художествено наследство, но е и символ на сила и устойчивост. В нейните картини (а също и в нейните фрази) можем да открием уроци по упоритост и смелост и да видим как тя е успяла да превърне трудностите в сила.

В автопортретите си тя показва белезите си (физически и емоционални) и се противопоставя на стандартите за красота – пример за себелюбие и самоопределяне.

„За какво ми са краката, когато имам крила, за да летя?“ (Фрида Кало)

„В края на краищата можем да понесем много повече, отколкото си мислим, че можем.“ (Фрида Кало)

„Преди си мислех, че съм най-странният човек на света, но после си помислих, че по света има толкова много такива хора, че сигурно има и някой като мен, който се чувства странен и увреден по същия начин, по който се чувствам и аз.“ (Фрида Кало)

„Мисля, че малко по малко ще успея да реша проблемите си и да оцелея.“ (Фрида Кало)

„Дразни ме, че най-важното нещо в Гринголандия е да имаш амбиция, да станеш „някой“, а аз, честно казано, нямам и най-малката амбиция да бъда някой. (Фрида Кало)

Цитати на Фрида Кало за щастието

Въпреки всички нещастия, които се случват в живота ѝ, Фрида Кало умее да намира щастие в изкуството и във връзките си и да преодолява трудностите, с които се сблъсква по пътя си. Доказателство за това са тези цитати за щастието на Фрида Кало, които сме подбрали:

„Няма нищо по-ценно от смеха. Нужна е сила, за да се смееш и да се отдадеш на смеха, за да бъдеш лек. Трагедията е най-нелепото нещо.“ (Фрида Кало)

„Аз не съм болна, аз съм потрошена. Но съм щастлива, че съм жива, докато мога да рисувам.“ (Фрида Кало)

„Надявам се излизането да е радостно и се надявам никога да не се върна.“ (Фрида Кало)

„Родих се курва, родих се художник, родих се прецакана. Но бях щастлива по пътя си.“ (Фрида Кало)

„Нищо не е абсолютно. Всичко се променя, всичко се движи, всичко се върти, всичко лети и изчезва“. (Фрида Кало)

Най-добрите цитати на Фрида Кало за любовта, щастието и скръбта

Facebook Comments Box